De coalitie van D66, VVD, CDA en ChristenUnie wil dat het kabinet eisen gaat stellen aan de uitstoot van kleinere biomassacentrales. Die stoten meer stikstof en fijnstof uit dan de grote kolencentrales, maar hoeven vooralsnog niet te voldoen aan strenge eisen voor de luchtkwaliteit.

Daarnaast eist de coalitie dat het kabinet geen subsidie meer toekent aan nieuwe biomassacentrales die draaien op houtpellets zolang onzeker is of daar genoeg resthout voor beschikbaar is. De coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie zullen twee moties van D66 daarover morgen steunen. Ook een aantal linkse partijen stemt naar verwachting met de moties in.

In Nederland verrijzen binnen een paar jaar meer dan 600 biomassa-installaties, bleek onlangs uit een inventarisatie van deze site. Daarvoor zijn miljarden euro’s subsidie gereserveerd. Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke duurzame energiebron die de komende jaren nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien.

Bron: AD